Llibres de Gelida
La col·lecció local:
Es disposa d'una bibliografia de referència d'autors locals o que tracten sobre la localitat. Els títols s'ordenen per la temàtica sobre el funicular, sobre el castell, i el patrimoni arquitectònic del modernisme.
FUNICULAR
GALLARDO, Joan i SANS, Joan. El Funicular de Gelida. Els seus primers 75 anys (1924-1999). Ajuntament de Gelida. El Farell Edicions, 2000. 144 pàgs.
Publicació amb motiu de la celebració del 75è aniversari del funicular. Es tracta d’un repàs exhaustiu a la història del funicular, complement a l’Àlbum del Funicular de Gelida (1920-1982) d’Enric Carafí i Morera. Aquesta col·lecció inclou l’estudi d’altres funiculars d’arreu de Catalunya. En el primer capítol es fa una introducció aquest mitjà de transport (Aproximació a trens que remunten pendents). En la segona part es significa l’arribada l’any 1965 del tren a Gelida que suposa el fet d’enllaçar l’estació de ferrocarril i la subscripció popular per a la seva construcció i inauguració l’any 1924. S’expliquen també les característiques tècniques. Els darrers capítols narren la substitució de la maquinaria moderna l’any 1981 i les implicacions socials, així com un recull fotogràfics dels actes del 75è aniversari. El treball és molt acurat tant per la recerca com per l’edició. Conté resums en castellà i en anglès.
CARAFÍ, Enric. Àlbum del Funicular de Gelida 1920-1982. Ajuntament de Gelida, 1982, 104 pàgs.
Recull de textos, documents i fotografies amb motiu de la reinauguració l’any 1982. Primer llibre del funicular que fa un repàs a la seva història des de la inauguració l’any 1920.De la publicació l’escriptor Josep Maria Espinàs en va fer un article al diari Avui.
Al funi es diu... Ajuntament de Gelida, 1992
Selecció i coordinació a càrrec de Miquel Carrillo, Joan Nicolau, Jaume Rius i Ramon Tarrida Romagosa.Publicació que recull escrits des dels anys 1970 expressats en diversos mitjans locals escrits i parlats i que es tanquen el 1990. Es tracten de referències literàries al voltant del “funi”. Aquest serveix per a caixa de ressonància de pensaments breus, generalment amb la crítica al govern municipal, que de manera fictícia es comentaven en els seus vuit minuts de viatge, aquest esdevenia un espai de llibertat d’expressió quan aqueta mancava. Edició amb motiu de 10è aniversari de la remodelació del funicular.
El Funi de Gelida (producció amateur), Ramon Tarrida Armengol, 22 minuts
La senzillesa de mitjans amb què és feta ve compensada per seqüències inèdites de l’antic funi en marxa, o bé de l’arribada a Gelida de nous cotxes. Amb motiu del 75è aniversari del funi la pel·lícula va estar editada en vídeo i comercialitzada.
CASTELL
CARAFÍ, Enric i MAURI, Alfred. El castell de Gelida. Síntesi arquitectònica, històrica i literària per als seu millor coneixement.
Associació d’Amics del Castell de Gelida, 1990, 88 pàgs.
MAURI,Alfred. Retallable del Castell de Gelida. Associació d’Amics del Castell, 1986. Pròleg d’Enric Carafí
MAURI, Alfred i ROVIRA, Ramon. Guia del castell de Gelida. Associació d’Amics del Castell, 1990. 27 pàgs.
Síntesi històrica del castell on s’explica el origen i la formació (segles IX-XI). Conté dades de l’evolució urbana del poble. S’inclouen plànols explicatius i fotografies. En la darrera part hi trobem l’estudi dels senyors jurisdiccionals de la baronia de Gelida. S’inclou bibliografia.
Història de Gelida en còmic. Ajuntament de Gelida, 2007. 45 pàgs.
Obra que compta amb diverses col·laboracions: Lluís Recasens (guió), Ricard Soler (il·lustració) i l’assessorament històric de l’Alfred Mauri, Ramon Rovira i Enric Carafí.
Repàs il·lustrat per la història de Gelida, per a infants.
Conté bibliografia bàsica.
L’Abans. Recull gràfic de Gelida, 1890-1965. Efadós Editorial, 1998, 504 pàgs.
Obra amb caràcter divulgatiu de imatges antigues del poble.
La redacció és a càrrec de Mercè Carafí. L’edició és acurada en la reproducció de les fotografies.
CARAFÍ, Enric. El Centre recreatiu i cultural 1877-1987:110 anys d’història gelidenca. Ajuntament de Gelida, 1987,70 pàgs.
Edició amb motiu de la inauguració del Centre Cultural municipal i la Biblioteca Jaume Vila i Pascual.
Recull de material documental i fotografies que fa un repàs de la societat gelidenca del tombant de segle. Referències històriques a la Sociedad del Centro Gelidense, any d’inauguració de l’edifici.
CARAFÍ, Enric. Societat Coral Artesans. Agrupació Coral Intimitat 1897-1997 cent anys de música i cultura a Gelida. Gelida, 1998, 208 pàgs.
Publicació amb motiu del centenari de la Coral Intimitat. Pròleg i índex alfabètic a càrrec de Pau Xuriguera Solà. Repàs de la vida associativa del poble i de les entitats corals gelidenques com la Societat Artesans amb compendi de fotografies antigues i documentació.
CARAFÍ i LLORET, F. Jaume Vila i Pascual, poeta de Gelida. Sant Sadurní d’Anoia, 1981
Pròleg i recull d’obres d’Enric Carafí, epíleg de Joan Clanchet. L’obra recull notes biogràfiques i poemes del poeta. Únic llibre sobre Jaume Vila i la seva obra.
Guarro Casas, 300 anys d’història 1698-1998, Guarro, 117 pàgs.
Repàs a la història de l’empresa Guarro complet i documentat. Capítol dedicat a la Història del paper, Història de la Casa Guarro (1698) amb estudi familiar i genealògic, expansió de l’empresa durant el segle XIX amb Josep Guarro i Calvet. Lluís Guarro Casas fou l’artífex d’un dels períodes més importants de l’empresa durant la primera meitat d’aquest segle, la seva aportació cultural més important a Gelida fou la creació del Casal Molí del Molí Vell. Un darrer capítol de Gelida i el Molí Vell. El pròleg és a cura de Francesc Cabana. Compte amb la participació de Josep M.Vinyes, Enric Carafí i Ramon Rovira per encàrrec de l’empresa. Conté extensa bibliografia. Edició amb paper de l’empresa.
NIETO, Anna. Amb contribucions de Miquel Carrillo, Josep Muniente, Lluís Gutiérrez i Mireia Coma.30 anys sent la veu de tots. Ràdio Gelida, 2011,161 pàgs.
Història de l’emissora gelidenca des de la seva creació el 1981 fins el 2011. Conté moltes fotografies amb col·laboracions i les activitats que han organitzat durant aquest temps.
Gelida. Retrats d’un temps, Jaume Rius (coord.). Andana Edicions, 2011, 222 pàgs
Recull d’articles d’autors gelidencs sobre diferents aspectes del municipi: entorn natural, funicular, castell, masies, entitats, així com aspectes històrics, urbans, socioeconòmics i socials del municipi. Les diferents aportacions fan que el text sigui molt atractiu però desigual. Les fotografies són de Rosina Ramírez. No conté bibliografia.
PATRIMONI ARQUITECTÒNIC I MODERNISME
LACUESTA,Raquel, GONZALEZ, Xaxier. Modernisme a l’entorn de Barcelona. Arquitectura i paisatge. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2006. 447 pàgs.
Estudi exhaustiu dels edificis de modernistes de la província de Barcelona, inclou vuit edificis de Gelida. Inclou fotografies de Lluís Casals.
Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L’Alt Penedès. Generalitat de Catalunya, 1986, pàgs, 48-65
Estudi del patrimoni arquitectònic de l’Alt Penedès amb pàgines dedicades a Gelida. Descripció històrica i arquitectònica de cadascun dels edificis.
SOLER, Glòria. L’estiueig a Catalunya 1900-1950. Edicions 62, 1995, 237 pàgs.
Síntesi i evolució del fet d’estiuejar a Catalunya. Repàs de l’arquitectura de la casa d’estiueig. Les fotografies són de Xavier Miserachs. Conté referències de cases modernistes de Gelida.
GUERRA CIVIL
Las largas vacaciones del 36, direcció de Jaime Camino, producció de José Frade. Duració 107 minuts
Producció de la qual foren protagonistes actors de primera fila. El rodatge d’aquest film va trasbalsar el ritme quotidià de molts gelidencs que, a més, hi van fer d’extres. La pel·lícula, de gran èxit, relata la vida d’unes famílies estiuejants que queden atrapades al poble al iniciar-se la Guerra Civil del 1936-39. En algunes seqüències surten diversos plànols interiors de l’antic funi.
TARRIDA, Ramon.Memòries i vivències de la Guerra Civil i la llarga postguerra a Gelida. Col·lecció local Raima 1. Ajuntament de Gelida, 2005, 140 pàgs.
Memòries de la Guerra Civil escrites en primera persona des dels records de la infantesa. El llibre s’enriqueix amb fotografies de l’autor.
Pròleg de Montse Julià en que s’explica la implicació de la biblioteca Jaume Vila i Pascual en la publicació.
GUIU, Andreu. República, Guerra i postguerra a Gelida. Col·lecció local Raima 2. Ajuntament de Gelida, 2006, 213 pàgs
Publicació del treball inèdit de l’autor realitzat amb anterioritat. Treball històric i cronològic d’aquest moment històric molt convuls a Gelida, sobretot pels fets d’octubre. Fa un repàs de la biografia de Joan Bertran, alcalde en aquell període.
Edicions de bibliòfil
Desig. Capsa artística amb obra d’artistes gelidencs: Avilès, Coma, Espinach, Jai, Julià, Torees i poemes de Jordi Llavina. Gelida, 1987
El ball de bastons de Gelida de J.Roca i A.Capmany i 50 anys de bastoners, d’Enric Carafí. Edició enumerada i encarpetada. La caleixera edicions, Geida, 1989
Santa Llúcia, llibre monumental fet amb paper nu, fet a mà. Conté text de l’exposició Santa Llúcia 150 anys. Edició a càrrec de Narcís Banchs